Etiketler

30 Kasım 2012 Cuma

Cam Kase Süsleme

Elinizden geliyorsa bir çok objeye yeniden hayat buldurmanız mümkün. Nasıl mı? mesela benim yaptığım bu süsleme, hem pratik, hem de yapıştırma zahmeti falan yok! Kutuların üzerinden çıkan, genelliklede çikolata kutularını süsledikleri, yaldızlı kurdaleleri ve çiçeklerini kullandım. Uzun zaman önce yaptığım bir değerlendirmedir aslında. Nedense geçenlerde vitrini temizlerken sizlerle paylaşmak içimden geldi... kasenin nereden elime geçtiğini hatırlamıyorum ama gayet estetik bir görüntüsü var. 





Yapılışı
 
Kurdaleleri elimde gelişi güzel toparladım, kumaş çiçekleride elimde toparladığım kurdalenin tam ortasına yerleştirdim ve bu şekilde de cam objenin içerisine yerleştirdim. Yapıştırma yapmanıza gerek yok , görüldüğü gibi kullanabilirsiniz. Sizlerin de değişik metaryellerle yaratabileceği bir süsü eşyanız olabilir. Elinize geçen meteryalleri saklayarak yaratıcılığınızı ortaya koyabilirsiniz.

20 Kasım 2012 Salı

Pratik Pasta

Çay saatiniz için pratik ve bir o kadar da kolay, elinizin altında her zaman bulunan malzemelerden nefis tatlar yaratabilirsiniz. İşte bu nefis tatlara ilk örneğimiz... 

Malzemeler 

1 paket kakaolu pastaban
2 paket kakaolu krem şanti
2 yumurta
2 bardak süt
1/2 su bardağı şeker
1/2 paket margarin
80gr bitter çikolata
toz kakao



Yapılışı

Öncelikle genişce bir borcamın içerisine pastabanı tek kat halinde yerleştiriniz. Mümkünse kenarlarında hiç boşluk  kalmasın.Yerleştirdikten sonra pastabanı fazla cıvık olmamasına dikkat ederek süt ile ıslatınız. Başka bir kapta 2 Paket kakaolu krem şantiyi, 1 bardak süt ile karıştırarak katı bir kıvam da hazırlanır.  Bir kapta 2 yumurta mikserle çırpılır, üzerine toz şeker ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Diğer taraftanda ocakta yarım paket margarin eritilir. Eriyen margarinin içerisine bitter çikolata konulur ve beraber erimeye bırakılır. Önceden çırpılan ve karıştırılan yumurtaya katılarak homojen bir karışım olana dek karıştırılır. Bu hazırlanan karışım daha önce sürüle krem şantinin üzerine yayılır. Buzdolabına konulur 4-5 saat bekletildikten sonra üzerine kakao serpilerek servis edilir.

18 Kasım 2012 Pazar

Resimde Kaldığımız Yerden

Her ne kadar resimdeki görünüşü bir çok anlamı cıvıldasa da boyut kazandığında ki derinliği, gerçekmiş gibi bakması... işte bu!


Ormanın içinden, huzura doğru uzanan ağaçlıklı bir yoldan ilerleyince, karşınıza çıkan çitleri bitirip, merdivenleri ağır ağır çıktığınızda, muhteşem bir villaya ulaşıyorsunuz. Evin arka kısmında görülen dağın ihtişamı ise; işte "var olduğumu hatırlattın" dercesine... 


Anlaşılan o ki; yaptığım bütün resimlerin renklerinde, benden bir hikaye saklı..

16 Kasım 2012 Cuma

Rölyef bilmemin ayrıcalığıda diğer bir ayrıntı tabi. resimlerin üzerine boyutlu ev yada bahçe duvarı gibi ayrıntılar rölyef sanatıyla daha bir anlam kazanmış oldu. Bu sayede Tıpkı hikayeden çıkmış gibi görünüyorlardı. 


Bir değirmen evi yaratmak ve yerleştirmek bu bakımdan hem keyifli hem de hikayenin tamamlanan kısmı idi...


Beni resim yaparken etkileyen, başka bir kaç detay daha olduğunu fark ettim zamanla. Eski cumbalı evler ve ağaçların muhteşem görünüşünde ki gizem... Ağaçların kıvrımları, dallarındaki en uzağa ulaşma çabası, bence zamana tanıktılar, ve kesinlikle resmedilmeliydiler.

14 Kasım 2012 Çarşamba

Hat Yazmak Dikkat gerektiriri.

Zamanla birazda ticari düşünelim deyip  Hat sanatindan örnekleri resmetmeye başladım. Alt zemin için kendimce geliştirdiğim yöntem çok başarılıydı. Tırtıklı bir doku yapmayı başarmıştım.





 Daha sonra farklı malzemeler kullanarak, alt doku farklılıkları yarattım. Tüller, peçeteler, mobilya tutkalı, marangoz talaşı doku yaratmakta önemli bir araç oldular.  (Gerçi hiçbiri ticari olamadılar, anlıyacağınız hiç birini satmaya kıyamadım.)

11 Kasım 2012 Pazar

Kitreyle Kabartma Resim Yapmak

Kitreyle resim yapmak, inanılmaz keyiflidir. Bugüne kadar pamukla bu kadar keyifli oynanabileceği hiç aklıma gelmemişti. Duralitin yada prestuvalin üzerine çizdiğimiz, bir meyva resmindeki elmanın, boyutla canlanması... Çok keyifli çook... 



Meyva sepetim, dağ evim, atlarım. değirmenim ilk yaptığım resimlerimdi. sonra üzücü olan döneme geçiş var. Kursu bırakıp işe başlamak zorunda kalma mecburiyetim. Ama içimdeki hevesin beni bir türlü terk etmeye niyeti yoktu... İyikide yokmuş...




Naneli etkili, Terapi diyebilirsiniz, huzur sağlayıcı, dinlendirici etkili... İnsan üzerinde psikolojik olarak olumlu etkisi çok büyük. Tavsiye edermiyim? Evet ederim. Antidepresan etkilisi çok yüksek, Şiddetle olucak ama tavsiye edilir.




10 Kasım 2012 Cumartesi

Allah


İnsansın ve inanırsın renklerine, iyisine-kötüsüne, yağmuruna , çiçeğine, bebeğine, balığına... Ve şükredersin  "Allah"...


 Yağlıboya ile doku tekniği uygulandıktan sonra, varak tutkalı ile altın varak yaprağı uygulanarak tasarlanmış hat sanatına örnektir.

Derya Kuzusu Bunlar

Derya kuzusu bunlar, derya kuzusuuu, gell ablaa geelll!!!!
EE, bu kadar irisini görünce insanın içinden inanılmaz bir duyguyla bağırmak geliyor, engellenemez bir şey! Damarlarımdaki laz kanından mı acep? Huyundan suyundan demek böyle oluyor. Ekim ayı kasım ayı geldiğinde biline ki, gerçek taze ucuz balık ayı gelmiştir. Palamutu, Lüferi, İstavriti, Hamsiyi hem taze hem ucuza yemek mümkün. Avlanma yasağına uyulması, zaman içerisinde herkesin yüzünü güldür . Balığın yattığı yerde irileşmesini, yavru iken büyümesini bu av yasaklarına borçluyuz. Neyse gelelim esas konumuza, balık yapmaya karar verdik.. Önce ne balığı yemek istediğimize karar vericez. Mesela; palamut ise tercihimiz; aldığımız yerde artık ayıklıyorlar. Ayıklatırken, eğer yağda kızartıcaksak takoz şeklinde kestirebilirsiniz. Izgara tercih ediyorsak ki daha sağlıklı, fileto olarak ayıklattırınız. 

Malzemeler

2 fileto ayıklanmış palamut
Yağlı kağıt/alümiyum 
Fırın tepsisi
Sıvı yağ



 Ağva'dan taze taze balıkçı teknesinin ağlarından alındı bunlar...

Yapılışı

 Fırın ısıtılır, tepsiye yağlı kağıt serilir,  ayıklanmış ve yıkanmış balıklarımız az sıvı yağ gezdirdiğimiz tepsiye yatırılır ve artık fırına verebiliriz. 200-250 derece sıcaklıktaki fırında kızartılır.
Yanına yapacağınız karışık salata ile afiyet olsun...

9 Kasım 2012 Cuma

Birinci Dersimiz Rölyef

Yapabilirmiyim diyerek başlamış bir yolculuktu benimkisi; Halk eğitim kursuna yeni öğretmen olmuş bir arkadaşımın "seni de kayıt edelim, kendini denersin", diyerek diplomamı ve bir resmimi vererek başladığım, yapıp yapamayacağım bile belli olmayan bir macere idi. Zamanla bir şeyler oluşmaya başladıkça ve yaptıklarımın iyi olduğu söylendikçe bana daha bir şevk geldiki; gözümü kapatınca bile kafamdan resimler çizer boyar olmuştum...


İlk önce boyutlu resim ve Rölyef olarak başladığım hobi resim çalışmaları ardından bu işin hakkıyla yapılabilmesi için yağlıboyayı da iyi yapmak gerektiğini anladım.. Ve bu seferde yağlıboya kursuna başladım.


Hadiiii bu daha zor bir süreçti. Çünkü ellerimi kulanırken birden araya fırça girmiştii, yani işler biraz da uzaktan kumanda etmek gibi görünüyordu.

6 Kasım 2012 Salı

Pirinç Pilavi

Yemek tarifleri veriyoruz ama yanına yardımcı yemekleri de unutmamak lazım. salatalar, pilavlar, çorbalar, zeytinyağlılar ana yemek tamamlayıcılarıdır. Masamızda olmazsa olmazlar... En önemli ana yemek tamamlayıcısı, hatta masamızın olmazsa olmazı pilavdır. Klasik pilav tarifi  başlangıç mönümüz olsun...

Malzemeler

4-5 kişilik
3 su bardağı pirinç,
3 su bardağı sıcak su,
yada aynı miktarda et suyu yada tavuk suyu
yada  bulyon tablet
150gr margarin, tuz
isteğe göre1 çay bardağı şehriye 


  
Yapılışı 

pirinçler iyice yıkandıktan sonra sıcak suya basılır ve yaklaşık 1 saat bekletilir. 
Pirincin suyunu süzünüz. Tencereye margarini koyup eritiniz, suyunu süzdüğümüz pirinçleri ilave ederek, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurunuz. (şehriyeli pilav yapacaksanız, yağı erittikten sonra şehriyeleri ilave edip kavurunuz sonra pirinci ilave edersiniz ve kavurmaya devam edersiniz.)
Kavurmayı tamamladıktan sonra tuzunu ve 3 bardak sıcak suyu ilave edelim, (yada tercihen et-tavuk suyu veya bulyon tablet)
Tencerenin altını kısarak ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Eğer tane tane seviyorsanız suyunu ve ateşi kontrol ederek bir müddet daha pişirdikten sonra ateşi kapatarak dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Not: Pilavı dinlendirirken kapağının hemen altına 2 kat peçete koyun ki; buhar yapacağı için oluşan su pilava geri akmasın peçetede kalsın. Diğer bir pratik bilgi daha; kalın bir örtü içerisine altına kalın bir kat gazete koyarak saracağınız pilavınız yemek saatine kadar sıcak kalacaktır.

5 Kasım 2012 Pazartesi

Yemek Yapalım mı?

Zaman zaman kalbinizi çalan yemekler vardır ya! İşte yeri gelmişken diyorum onlara da yer verelim. "Komşuda pişer bizede düşer" misali, kimbilir içinde ne baharatlı anılar saklıdır belki bir gün aynı masada tatmak kısmet olur da, anılarımızı da  yemeklerimizi de paylaşırız. Sağlıkla ve afiyetle kalın.